Judo Bond Nederland

Beste judovrienden, coaches, judoleerkrachten en bestuurders, 

Als voorzitter van de scheidsrechtercommissie Noord-Holland, wil ik graag een beroep op jullie doen om binnen jullie vereniging, judoschool of judoclubs judoka’s te enthousiasmeren om o.a. scheidsrechter te worden. Wij zien dat de animo om de sport te ondersteunen en de kinderen veilig te kunnen laten sporten, tanende is. 

Enkele cijfers; 

  • In het seizoen 2000 hadden wij in het district NH bijna 100 scheidsrechters. 
  • In het seizoen 2009/2010 was dit al gedaald rond 75 scheidsrechters en was het aantal evenementen (groot en klein) gestegen tot 36. 
  • In het seizoen 2022-2023 hebben wij nog maximaal 52 scheidsrechters tot onze beschikking en zijn er 48 evenementen aangemeld op onze agenda. 

Van deze 52 scheidsrechters is 80% rond de 50 jaar en ouder…. indien wij deze trend met zijn allen toelaten, betekent het dat wij over een paar seizoenen alle evenementen niet meer gevuld krijgen met arbiters. Dit merken wij al dit seizoen, waarbij wij meerdere versterkingsverzoeken buiten het district hebben moeten plaatsen voor verscheidene evenementen en waarbij in het uiterste geval zelfs internationale scheidsrechters werden opgeroepen om op bijvoorbeeld een voorronde pupillen A te staan. Hoewel deze arbiters het met veel plezier doen, is het natuurlijk zorgelijk dat er ruim onvoldoende arbiters binnen het district beschikbaar zijn. Dat is een groot probleem, omdat dat betekent dat de judoka’s nu al en zeker volgende seizoenen niet veilig hun sport kunnen beoefenen. Als coach en ouder mopperen wij natuurlijk graag op de scheidsrechter als die een ‘andere’ beslissing neemt, dan men verwacht. De belangrijkste taak van de scheidsrechter is toch om de sporter veilig te kunnen laten sporten in een veilige omgeving. Dit komt nu in het gevaar!  

Als DSCJ, wat overigens ook allemaal uit vrijwilligers bestaat, zijn wij niet bij machte om elke avond, elke sportschool in Noord-Holland te bezoeken om te kijken of er nog sporters zijn die zich willen inzetten voor de judosport. Als bestuurder, trainer en coach van jullie eigen club, ben ik van mening dat jullie dichter op de mensen zitten en dat jullie wel leden kennen en kunnen motiveren om de sport een warm hart toe te dragen. 

Wat hebben wij als NSCJ/DSCJ gedaan om het bovenstaande tegen te gaan? 

Ten eerste is de opleiding structuur om scheidsrechter te worden, veranderd. Ten tweede is er een splitsing gemaakt in scheidsrechterniveaus. Dit alles ten behoeve om de instap tot arbitrage te verlagen. 

Bovenstaande behoeft enige uitleg:
In het verleden zagen wij dat er clubs zijn die voor hun eigen clubkampioenschappen. een wedstrijdjudoka en/of ouder op de mat neerzette die dan als scheidsrechter fungeerde. Om voor deze groep vrijwilligers toch enige houvast te bieden wua regelgeving en veiligheid is er de niveau 1 scheidsrechteropleiding in het leven geroepen. De club belegde een ochtend of middag waarbij een commissielid (bijv. Arian) langskwam om tekst en uitleg te geven. Met deze basiskennis kan de N1 clubscheidsrechter prima uit de voeten op de clubs. Daarnaast is de opleidingsstructuur veranderd. In het verleden moest de aspirant arbiter fysiek naar een aantal cursusmomenten. Vervolgens ging de kandidaat naar een toernooi om zijn proeve van bekwaamheid af te leggen. Tegenwoordig kun je de opleiding volgen in de tijd die de kandidaat past. Via een e-learning module volg je dan de theorie. Als je daarvoor geslaagd ben neemt je contact op met de DSCJ. Vervolgens wordt er met de aspirant scheidsrechter een toernooi uitgezocht waar een proeve van bekwaamheid afgelegd gaat worden. Omdat het arbitreren een kwestie is van het opdoen van ervaring, wordt nieuwe scheidsrechter op toernooien verder begeleid en beschermd door de meer ervaren scheirdsrechters. 

Om het bovenstaande qua kennis te ondersteunen en ook om de ervaren scheidsrechter te blijven informeren is judolink opgericht. Op deze site kun je de spelregels en de spelsituaties nog een keer rustig nalezen. Daarnaast kunnen aspirant arbiters zich hier ook aanmelden voor de e-learning module. Tevens bestaat er de mogelijkheid om een oefentoets te doen. Samenvattend, Als DSCJ is het streven om de opleiding als scheidsrechter zo laag drempelig mogelijk te houden. 

Wat zoeken wij? 

Wij zoeken kandidaten die de judosport een warm hart toedragen en die graag hun steentje willen bijdragen om dit mogelijk te maken.

Hierbij kun je denken aan recreanten, ex wedstrijdjudoka’s, clubscheidsrechters die misschien toch verder willen, maar nog even over de streep getrokken moet worden. Ex scheidsrechters etc.  

Minimale eisen:

– blauwe band

– 14 jaar

– liefst nog wekelijks actief op de mat.

– lid van de JBN

– beschikt over 6-7 vrije zondagen in het seizoen. (Aug- Juli)

De afstand tussen coaches, scheidsrechters en ander vrijwilligers is niet zo groot. Wij hebben allemaal passie en binding met de judosport. Willen wij wat wij nu hebben behouden, dan zullen wij ook met zijn allen hier ons best voor moeten doen. Als DSCJ kunnen wij dit niet alleen, hiervoor hebben wij de hulp van een ieder nodig die de sport een warm hart toedraagt.

Indien er vragen zijn, schroom dan niet om even te mailen en of via de mail je telefoonnummer achter te laten. Eén van mijn collega’s of onderstaande neemt dan contact met je op.

Met sportieve groet,  Jans de Bruin DSCJ Noord – Holland Voorzitter   dscj@jbn-nh.nl https://www.jbn-judolink.nl/ facebook instagram