A-judo

Sedert een tiental jaren is A-judo een begrip geworden en eindelijk aanvaard en erkend sinds 2003 op de Special Olympics.

Judo is een contactsport; het aanleren van o.a. houdgrepen is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de judoka’s. Zo leren zij zich beter concentreren op een speelse manier. Geleidelijk aan krijgen zij omkeertechnieken, verdediging en een aantal worpen aangeleerd. Dit alles, met veel geduld van de trainers, naargelang hun persoonlijke capaciteiten en volgens hun eigen ritme.
Judo heeft eveneens een gunstige invloed op hun psycho-motorisch gedrag.
Zij krijgen meer zelfvertrouwen en leren zichzelf beter beheersen.
Sommige judoka’s zie je werkelijk op korte tijd opbloeien. Als ze enkele worpen en basistechnieken kunnen, mogen de judoka’s aan toernooien deelnemen.
Dat zijn mooie belevenissen voor onze jongeren; ze leren andere judoka’s kennen en het is telkens een aangenaam weerzien waar zij naar uitkijken.

BEWEGEN IS DE BOODSCHAP

Sporten is gezond. Voor iedereen is er een aangepaste sport volgens de behoeften van de beoefenaar. Vanuit een rolstoel doet men basketball, blinden voetballen (torbal), anderen fietsen met de tandem of driewieler, zwemmen kan met een been of half verlamd; alles lijkt mogelijk.
Waar een wil is, vindt men een weg.
Maar aangepast judo beoefenen kan bijna iedereen: Blinde judokas horen en voelen het beter. Fysiek gehandicapten kunnen op hun knien of al zittend beginnen.
Verstandelijk beperkten voelen zich heel goed thuis in de judosport. De meeste mensen denken dat het een ruwe sport is, maar dat is zeker niet zo.
Judo betekent letterlijk de zachte weg.
De minst begaafden doen aan knuffeljudo; ze leren houdgrepen en proberen er uit los te raken. Een omkeringstechniek wordt soms rollebollen en knuffelen. Judo is een contactsport.
De judoka’s met een hoger niveau trainen intensiever. Zij leren zich verdedigen en oefenen regelmatig hun worpen en combinaties er van. Soms sta je verbaasd hoe ze bepaalde dingen uitproberen en perfect uitvoeren.
Judo heeft immers een zeer gunstige invloed op het psycho-motorisch gedrag. De judoka’s krijgen meer zelfvertrouwen en leren zichzelf beter beheersen.
Op het moment dat de judoka’s hun eigen sport ontdekken, zijn ze echt gemotiveerd om verder te gaan.

A-judoles kan niet door iedere judoleraar gegeven worden, daarvoor is specifieke kennis nodig. Wilma Raijmakers is judoleraar in de zorg en heeft daarvoor de juiste opleiding.

De A-judolessen worden bijgestaan door ee judoka met ervaring in het G-judo.

Meer A-judo in Noord-Holland, zie Judovereniging De Uitkomst in Anna Paulowna.

Geef een reactie